⊙ Copyright(c) 2019 by JMY architects.

All rights reserved.

All pictures cannot be copied without permission.

CONSPACE

CONSPACE, SEOCHO OFFICE COMPLEX

*Conspace is a compound word of Concrete + Space, a name made by the owner based on the appearance of the building, which is similar to a concrete pavilion.

Metropolis, Common Area, Common Land

As a part of the planning of the multi-core city development in the 1970s, regional development of Gangnam began, and it consists of approximately 300m to 700m sized checkerboard super blocks in the center of the main street. The sites within the block are divided into areas of around 160㎡ to 330㎡, centering round alleys, and forming a constant pattern. Now, when around 40 years have passed, only buildings around the main street have developed while the roads and buildings inside the block still maintain most of the development form oh that time.

 

The surroundings of this site, where neighborhood living facilities and residential facilities of about 5 to 6 stories are concentrated, also offers an environment that is not much different from the second-row street figure of any other block.

The three questions according to the needs and legal constraints of the owner

-How will business facilities and commercial facilities for the creation fo profitability be mixed?

-How will the space with the maximum floor space index and efficiency be secured?

-How will the typical types of neighborhood living facilities in general residential areas be deviated?

Typical Space Organization

The composition of low-rise commercial facilities and high-rise business facilities in an example of typical arrangements of neighborhood living facilities within the residentail area.

According th the demand of the owner, the first and second floors are left as commercial facilities while the remaining four floors are used as business facilities.

As for the area, the maximum area allowed by the law will be attained for each floor, and the second floor will be utilized as a multi-purpose space where the largest area can be secured.

 

Maximum Floor Space Index and Efficient Space

The due north daylight slant plane restriction is very constrained in the securement of maximum floor space index and the arrangement of vertical circulation. By placing a step transition floor between the upper and lower parts of the back of the north side of the building, which is narrowed by the slant plane restriction, flat areas are secured on each floor, raising space efficiency.

Deviating from General Neighborhood Living Facility Types

The front facade structure is free as a result of the vertical circulation being arranged on the rear side. The commercial facilities of the lower first and second floors will be opened up as much as possible to communicate with the city. The upper floors, which will be used for business facilities, will be closed as much as possible and formed for only minimal lighting in consideration of the characteristics of the business as an advertising and marketing company. Moreover, the usability as well as the sense of expansion are raised by acquiring the area of the exterior terrace derived from the slant line restriction or the 1m balcony, which is the service area, and connecting them with the interior space. The single-material building, where the terrace's lamination or the horizontality of the pavilion is emphasized, will increaingly blur its boundary between the city, allowing it to permeate the city.

Location

Seoul, Korea

Year

2016-2018

Status

Completed

Use

Commercial Facility, 

Office

Site Area

277.4 ㎡

Bldg Area

164.22 ㎡ 

Gross Area

725.53 ㎡

Bldg Scope

B1, 6F